Vergelijking tussen houtskeletbouw en traditionele bouwmethoden

Een van de meest toegepaste draagconstructies is houtskeletbouw. De reden hiervoor is omdat het van hele hoge kwaliteit is, een gunstige prijs heeft en een lange levensduur heeft. Houtskeletbouw wordt voor diverse bouwwerken gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan hele huizen, maar denk ook aan dakopbouw, dakterras of aanbouw.

Kun je houtskeletbouw snel plaatsen?

Houtskeletbouw kan gezien worden als een snelle bouwmethode. Dat geldt zeker als je het gaat vergelijken met traditionele bouwmethoden. De reden waarom houtskeletbouw een snelle bouwmethode is, komt doordat het hout licht is en daarom in de meeste gevallen prefab geleverd wordt. Prefab betekent dat alle onderdelen in de fabriek gemaakt worden en in grote hallen op de juiste maat en vorm gezaagd worden. Vervolgens hoef je alleen op locatie alle onderdelen in elkaar te zetten. Voordeel is dat er geen maatwerk nodig is op de bouwplaats. De aannemer is zodoende minder afhankelijk van weersomstandigheden en zodoende voorkom je dat het bouwproject weken stil komt te liggen.

Hoe lang gaat houtskeletbouw mee?

Uit onderzoek is gebleken dat houtskeletbouw net zo lang meegaat als traditionele bouwmethoden. In Amsterdam staan houten huizen uit de 16e eeuw en in Japan staat het oudste houten huis in de wereld van 1.400 jaar oud. Genoeg bewijs dat houtskeletbouw vele generaties mee kan. Voor een lange levensduur moet houtskeletbouw wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De basis is uiteraard hoogwaardige kwaliteit hout. Daarnaast heb je een constructief ontwerp nodig van de ontwerper. Het ontwerp moet vervolgens worden gemaakt door een aannemer met ervaring in houtskeletbouw.

Is houtskeletbouw duurzaam?

Houtskeletbouw is zonder meer duurzaam te noemen. Misschien kan het wel gezien worden als meest duurzame oplossing in de bouw. De reden is omdat hout een natuurlijk materiaal is. Zolang elke gekapte boom wordt teruggeplaatst met een nieuwe boom is deze bron onuitputtelijk. Mede door Noord-Europese landen kappen steeds meer houtbedrijven op een duurzame manier hout. Zodoende heeft de productie van alle onderdelen van houtskeletbouw minder impact op de verandering van het klimaat. Dat geldt met name als je het gaat vergelijken met andere bouwmaterialen zoals beton en steen. Bij houtskeletbouw zijn er veel holtes waardoor het heel goed te isoleren is. Je kunt namelijk heel makkelijk isolatiemateriaal in de holtes leggen of spuiten. Dankzij het isolerend materiaal blijft warmte makkelijker in de woning en heb je daardoor een veel lagere energierekening.